Ajutorul unui psiholog, indispensabil oamenilor care se află în suferință

Psihologul este un specialist care își regăseste rolul în orice segment de activitate însă el este cu atât mai indispensabil oamenilor care se află în suferință. Confruntarea cu diagnosticul de cancer atrage după șine o serie de reacții cu scop adaptativ care pot influența pozitiv sau negativ parcursul medical al pacientului.

Reacțiile de negare, de furie, de negociere, de tristețe pot influența prezentarea la medic, complianța la tratament, relația cu echipă terapeutică.

Nimeni nu primește ușor vestea că are cancer însă gestionarea acestui eveniment traumatizant alături de un psiholog specializat, face că resursele pacientului să se îndrepte acolo unde are cu adevărat nevoie de ele și să nu le irosească luptând cu nedreptațea acestei boli. Teama de moarte, sentimentele devalorizatoare trăite în legătura cu pierderea părului, a unuia sau mai multe organe, a unuia sau mai multe membre, a rolului și statutului social, și chiar gestionarea durerii, adaptarea la aceste schimbări majore de viață se pot face numai cu ajutorul unui psiholog specializat. Anxietatea și depresia sunt fenomene reactive des întâlnite în parcursul medical al pacientului oncologic, și care adesea necesită și intervenție medicamentoasă, însă nu trebuie uitat că niciun medicament nu poate ajunge la sursă reală a acestor manifestări: felul în care pacientul se raportează la boala sa, schimbare pe care doar cu ajutorul unui psiholog specializat o putem obține.

Psih. Clinician, psihoterapeut, Oana Dumitrașcu

Semnați petiția pentru a reda demnitatea psihologilor din instituțiile medicale AICI!