Terapia cu bevacizumab în cancerul ovarian avansat

Dr. Ana-Maria Tebeică
Medical Center Gral, Ploieşti, România, Oncologie medicală

Primit: 19.10.2019 • Acceptat pentru publicare: 30.12.2019

Rezumat

Ȋn cadrul neoplaziilor din sfera ginecologică, cancerul ovarian reprezintă principala cauză de deces, astfel în 2012 din cele 65.538 de cazuri noi în Europa, decesele au reprezentat 42.704 cazuri, din care cel mai frecvent şi mai agresiv este carcinomul seros de grad înalt.

Bevacizumab (15 mg/kgc q3w) este aprobat în combinaţie cu săruri de platină, studiul OCEANS arătând o îmbunătăţire a PFS (Progression-free survival) pentru combinaţia carboplatin/gemcitabină, studiul GOG 123 arătând şi el o îmbunătăţire similara pentru combinaţia cu paclitaxel/carboplatin. Studiul AURELIA susţine posibilitatea de tratament prelungit cu bevacizumab, în special pentru pacientele care necesită terapie paliativă lipsită toxicitate. Apariţia neuropatiei periferice poate fi mai frecventă în terapia prelungită, în special în regimurile conţinând paclitaxel săptămânal. Astfel AURELIA e considerat primul studiu, în cercetarea rolului adus de bevacizumab în neoplasmul ovarian, care demonstrează o îmbunătăţire semnificativă statistic în PROs. Se consideră ca este oportună prelungirea tratamentului cu bevacizumab, însă date concrete vor fi disponibile numai în urma rezultatelor din studiul randomizat de fază III AGO-OVAR 17, care compara 15 vs 30 de luni de terapie.

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.