Vascularită leucocitoclastică indusă de imunoterapie pentru cancer pulmonar avansat: prezentare de caz

Dr. Mădălina Popa1,4, Prof. univ. Dr. Călin Giurcăneanu,1,2,4, Șef de lucr. univ. Dr. Liliana Gabriela Popa1,2,4, Asist. Univ. Dr. Mihaela Roxana Popescu Moraru1,2,5, Dr. Tiberiu Tebeica3,6, Asist. Univ. Dr. Maria Barbu1,2,7, Prof. univ. Dr. Cornelia Nitipir1,2,7, Asist.univ. Dr. Mara Mădălina Mihai1,2,4

1Sptitalul de Urgenta Elias, București, România, 2Universitatea de Medicină si Farmacie “Carol Davila”, București, România,  3Centrul Dr. Leventer, București, România, 4Dermatologie, 5Cardiologie, 6Anatomopatologie, 7Oncologie

Primit: 10.12.2019 • Acceptat pentru publicare: 30.12.2019

Rezumat

Istoric: Imunoterapia este folosită în prezent pentru tratarea mai multor tipuri de cancer (melanom, cancer pulmonar, cancer pancreatic, cancer hepatic, cancer de colon, carcinom renal, limfom Hodgkin, neoplazii ale capului și gâtului și altele). Deși este posibil să apară toxicitatea dermatologică în diferite grade de severitate, există rare raportări științifice despre vasculita leucocitoclazică indusă de imunoterapie.

Prezentare de caz: Un pacient român de sex masculin, în vârstă de 65 de ani, cunoscut cu leucemie limfatică cronică și carcinom pulmonar scuamos ne-keratinizat în stadiul IV, a primit monoterapie de linie a doua cu nivolumab. După al doilea ciclu, pacientul s-a prezentat în serviciul nostru cu o stare generală alterată și o erupție de leziuni purpurice palpabile, confluente în plăci, cu ulcerații multiple, diseminate bilateral la nivelul gambelor și al antebrațelor, asociate cu edem și durere locală. S-a efectuat biopsia cutanată și s-a emis diagnosticul de vasculita leucocitoclazică. Vasculita sistemică a fost exclusă prin investigații ample. Pacientul a fost tratat cu corticoterapie și hidroxiclorochină, prezentând o evoluție favorabilă a vasculitei. Terapia de întreținere a permis continuarea tratamentului oncologic.

Concluzie: Raportăm un caz rar de toxicitate vasculară a imunoterapiei, cu răspuns bun la corticoterapie sistemică și hidroxicloroquina.

Cuvinte cheie: vasculită leucocitoclazică, melanom, imunoterapie, nivolumab

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.