Indicele de calitate a morții în 2015. Clasamentul îngrijirii paliative din întreaga lume

Un raport al Economist Intelligence Unit (EIU).

indice_calitateAcestă a dou ediție a Indicelui de calitate al morții evaluează 80 de țări și utilizează 20 de indicatori în 5 domenii: asistența medicală și paliativă, resursele umane, accesibilitatea la îngrijire, calitatea asistenței medicale și nivelul de implicare a comunității. Prin extinderea listei țărilor și a domeniilor, precum și prin modificarea tipului de indicatori, comparațiile cu prima ediție a indicelui din 2010 este limitată. Cu toate acestea, comparând doi indici este clar că unele țări au făcut progrese reale în îmbunătățirea îngrijirilor paliative, dar altele nu.

Concluziile studiului sugerează că, pentru mai puțină atenție este acordată o schimbarilor necesare apărute îngrijirea sănătății. Schimbarea trebuie să fie „trecerea de la o cultură de vindecare a bolii la gestionarea bolii pe termen lung”.

Studiul face șapte recomandări pentru îmbunătățirea calității îngrijirilor paliative și de a o face disponibilă pentru mai multe persoane din întreaga lume. Pentru țările (central- și est) europene unele dintre aceste recomandări ar trebui să aibă o mare prioritate politică:

– Asigurarea de îngrijiri paliative mai accesibile pentru cei care au nevoie.
– Integrarea disciplinei îngrijiri paliative în curricula de pregatie a specialiștilor din domeniul sănătății.
– Stimularea îngrijiri paliative acordate acasă și în comunitate.
– Creșterea gradului de conștientizare publică privitor la îngrijirile paliative.

Citirea și discutarea analizei efectuată de EIU este recomandată, mai ales factorilor de decizie politică din domeniul sănătății.

Vezi mai mult aici.