Probleme specifice de consiliere în îngrijirea paliativă

Dr Constantin Bogdan, medic primar geriatrie-gerontologie și medicină internă, profesor asociat, doctor în științe medicale, președinte “Societatea Română de Paliatologie și Tanatologie”

Rezumat

Se argumentează asupra importanței și necesității consilierii în îngrijirea paliativa care se acordă în fazele terminale ale bolilor care nu mai beneficiază de terapii curative.

Consilierea trebuie să fie adaptată diagnosticului simptomatologiei, stadiului evolutiv, trăirilor pacienților, vârstei. Consilierul se impune să facă parte din echipa de îngrijire paliativă și să aibă formație de psiholog.

Se recomandă ca și ceilalți membrii ai echipei să fie familiarizați cu metodologia consilierii și să acorde consiliere, concomitent cu celelalte misiuni care le revin în cadrul echipei. Consilierea se adresează și membrilor familiei atât pe perioadă îngrijirii cât și în perioadă de doliu.

Înaintea începerii demersului de consiliere, consilierul trebuie să se informeze complet în legătură cu problemele specifice ale pacientului – diagnostic, intensitatea trăirilor, etc.

Cuvinte cheie: consiliere, specificul și metodologia consilierii, îngrijirea paliativă

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.