Îngrijirea plăgilor – scurt istoric

Asist. med. Roxana Mihaela Cazan1,3, Conf. Dr. Daniela Moșoiu2,4, Asist. univ. Dr. Nicoleta Mitrea1,2,3

1 HOSPICE Casa Speranței Brașov, România, 2Facultatea de Medicină, Universitatea Transilvania din Brașov, România, 3Nurse, 4Oncolgie

Primit: 11.04.2019 • Acceptat pentru publicare: 22.04.2019

Rezumat

În acest articol se face o incursiune de-a lungul istoriei legată de tratarea plăgilor, pentru a vedea felul în care oamenii și-au folosit cunoștințele, imaginația si intuiția pentru a rezolva aceste probleme de sănătate și a scoate în evidența cât de mult a evoluat medicina în zilele  noastre.

Se vor prezenta principalele popoare care au contribuit la dezvoltarea sistemului de îngrijire a rănilor de-a lungul timpului prin contribuția științifică și ingeniozitatea lor, în ordinea în care aceste popoare au apărut în istorie – mesopotamienii, egiptenii, grecii, romanii, indienii, chinezii și africanii. Alături de aceștia, vor fi prezentate câteva date istorice și aspecte pe care românii le-au practicat în acest context.

În trecutul istoriei autohtone medicale, nu era necesară dobândirea unei diplome sau a unei pregătiri îndelungate şi specializate pentru a fi medic, a implementa tratamente, a face recomandări medicale sau a intervenii chirurgical la un pacient, în caz de nevoie. Astfel, în România din urmă cu câteva secole, pe lângă medicii recunoscuți de drept, medicina era practicată de mai multe categorii de profesionişti dintre care cele mai reprezentative erau: bărbier, moaşă, duhovnic, vrăjitoare.

Cuvinte cheie: vindecare, îngrijire, plăgi, istoria medicinii autohtone

VEZI PDF

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.