Tratamentul durerii cronice, încotro?

Dr. Diana Szucs

Spitalul municipal Lugoj, România, Medicină internă, Competență în îngrijire paliativă,

Primit: 2.02.2019 • Acceptat pentru publicare: 20.03.2019

Rezumat

Acest articol prezintă și compară diferite metode de terapie a durerii cronice. Durerea cronică reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, care este asociată cu consecințe importante asupra pacienților și familiilor, o rată ridicată a utilizării asistenței medicale și costuri sociale imense.

Tratamentul durerii cronice este prezentat ca o problemă multidisciplinară reflectând caracterul complex al mecanismelor care determină durerea. Se amintește că datorită caracterului complex al durerii există multe bariere în eficiența terapiei. Acest articol vizează întâi opioidele și avantajele și dezavantajele folosirii acestui tratament, atât pe termen lung cât și pe termen scurt.

Alte substanțe utilizate de curând în studii preclinice și clinice, care prezintă efecte antalgice semnificative sunt: Agenți Anti-NGF (NGF-factor de creștere neuronal), Gabapentinoizii, Antagonistii receptorului de Angiotensina II, Antagonisti selectivi ai canalelor de sodiu NaV 1.7, Toxine cu efect analgezic local și Inhibitori ai recaptarii monoaminelor. Posibilitatea utilizării acestor substanțe, cât și eventualele avantaje și dezavantaje sunt discutate în detaliu în articol.

Deși aceste abordări terapeutice inovative necesită cercetări suplimentare astfel încât să poată fi incluse în ghiduri, eficacitatea lor, posibilitatea individualizării terapiei și absența fenomenului de adicție deschid noi porți pentru o analgezie eficientă, cu o complianță superioara a pacienților și nu în ultimul rând cu creșterea calității vieții.

Cuvinte cheie: durere cronică, opioide, alternative analgezice

VEZI PDF

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.