Actualități în evaluarea și managementul escarelor

Asist. med. Roxana Mihaela Cazan1,3, Conf. univ. Dr. Daniela Moșoiu2,4, Asist. univ. Dr. Nicoleta Mitrea1,2,3

1 HOSPICE Casa Speranței Brașov, România, 2Facultatea de Medicină, Universitatea Transilvania din Brașov, România, 3Nurse, 4Oncologie

Primit: 24.04.2019 • Acceptat pentru publicare: 10.06.2019

Rezumat

Statisticile arată că rănile la sfârșitul vieții reprezintă o problemă de proporție tragică fiind des constatate la pacienți paliativi. Ratele de prevalență variază între 30% și 47%, iar ratele de incidență variază de la 8% la 17%.

Plăgile au etiologii și caracteristici diferite și în vederea îmbunătățirii sau a vindecării este necesară o succesiune clară și logică în planul de îngrijire.

Prima și ce cea mai importantă etapa în aceasta succesiune, constă în evaluarea plăgii și in acest articol se va prezenta despre: localizarea și dimensiunea plăgii, tipul leziunii, existența necrozei, a infecției și a hemoragiei, aspectul tegumentului perilezional și nu în ultimul rând tipul de pansament folosit.

Cuvinte cheie: plăgi cronice, escare, ulcer de decubit, îngrijire

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.