Îngrijirea paliativă a bolnavilor vârstnici non-oncologici

Prof. univ. Dr. Ioana Dana Alexa

University of Medicine and Pharmacy “Grigore T. Popa” Iași, România, Geriatric and gerontology, Internal medicine

Rezumat

Procesul de îngrijire a pacienților vârstnici care se apropie de sfârșitul vieții este unul complex, deoarece ar trebui să combine îngrijirea multiplelor boli cornice, care sunt de obicei atributul acestei categorii de vârstă, cu atenuarea sarcinii suferinței, durerii și umilinței. Acesta este motivul pentru care, în ultimii ani, am remarcat un accent din ce în ce mai mare pe integrarea timpurie a echipei de îngrijire paliativă în echipa de evaluare de geriatrie și geriatrie.

Vă prezentăm două proiecte recente care vizează dezvoltarea unui curriculum comun – medicina geriatrică și paliativă -, care urmează să fie implementate echipelor care se ocupă în principal de asistența medico-socială a persoanelor în vârstă cu boli concomitente severe. Acestor echipe le sunt necesare cunoștințe de geriatrie și paliație complexe, cu un accent special pe evaluarea gradului lor de fragilitate și rata de declin funcțional. Rezultatele acestor proiecte au arătat că ambele echipe au dobândit o experiență valoroasă într-o abordare umană mai eficientă a pacienților vârstnici complexi, cu rezultate superioare în atenția la nevoile lor și în îmbunătățirea calității vieții pe măsură ce se apropie de moartea lor. S-a observat că, deși persoanele în vârstă muribund acceptă cu resemnare și adesea cu seninătate, sfârșitul lor, se tem de abandon sau de moarte într-o cameră de spital, înconjurată nu de cei dragi, ci de dispozitive de terapie intensivă, pe care le displace. Asocierea îngrijirii paliative la pacienții vârstnici la sfârșitul vieții îmbunătățește considerabil calitatea asistenței medicale pe care o putem oferi atât pentru pacient, cât și pentru cei dragi.

Cuvinte cheie: îngrijire paliativă, vârstnici, evaluare geriatrică

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.