Integrarea îngrijirii paliative în programele de pregătire universitară și postuniversitară din Albania

Rezumat

În Albania, serviciile de îngrijire paliativă (PC) au început în 1993 cu trei echipe care funcționau ca ONG-uri: echipa „Mary Potter” din partea de sud-est, îngrijirile „Sue Ryder” din partea centrală și „Caritas”, în partea de nord a țării. PC la domiciliu a fost principalul serviciu oferit de aceste echipe de la început. „Mary Potter” este singurul hospice din țară, are cu 8 paturi, servicii PC în centru de zi și are trei departamente: Îngrijire la domiciliu, Îngrijire la spital și Educație.

În prezent, 11 noi unități de PC funcționează în spitale regionale din toată Albania. Pe parcursul anilor, PC-ul din Albania a fost nevoit să se confrunte cu multe provocări printre aceștia: un număr crescut de persoane care au nevoie de PC, lipsa fondurilor, lipsa de cunoștințe și educația personalului medical și a altor profesioniști despre PC și lipsa interesului părților interesate de a integra PC în asistența medicală publică. Centrul de PC/hospiceul „Mary Potter” este singurul centru educațional de PC pentru profesioniștii din domeniul sănătății din toată țara. Din 2017, până în prezent, au fost instruiți 10.420 de cadre medicale. Personalul a organizat diverse sesiuni de instruire cu un număr total de 73 de absolvenți. Eforturile de a dezvolta PC au dus la aprobarea unei Legi privind acordarea PC. PC este acum integrat în programe de pregătire universitară și postuniversitară și un domeniu obligatoriu în programele de învățământ ale facultăților de medicină. În anul universitar 2019-2020, a început un program de Master în Științe PC la Facultatea de medicină din Tirana.

Cuvinte cheie: îngrijiri paliative, educație, asistență medicală, programe de formare

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.