Coronavirus și îngrijirile palliative

Prof. univ Wim J.A. van den Heuvel, Președinte al consiliului editorial al PALIAŢIA

Accentul este pus de la începutul anului pe pandemie, într-adevăr pe Coronavirus. Deodată, totul pare diferit. De asemenea, în îngrijirea pacienților infectați cu Coronavirus? Nu neapărat, îngrijirile paliative sunt, de asemenea, o parte esențială a îngrijirii pentru acești pacienți. Nu este vorba doar de grija pentru persoanele singure și bolnave. Într-adevăr, este vorba și despre ei. Dar, în esență, este vorba despre ceea ce oferă îngrijirile paliative: fii preocupat, stai împreună și – în acest caz – menține distanța fizică. Și, de asemenea, în această situație, profesioniștii din domeniul sănătății, adică asistenții medicali și medicii sunt responsabili în primul rând. Cei care lucrează în îngrijiri la domiciliu, spitale și spitale se confruntă cu aceeași situație.

Este uimitor ce a raportat BBC la sfârșitul lunii martie: adică pierderi financiare în spitale cauzate de focarul de coronavirus. De ce? Datorită măsurilor de distanțare, magazinele de caritate sunt închise, iar evenimentele de strângere de fonduri au fost anulate, reducând donațiile.

Din fericire, organizațiile de caritate nu trebuie să „facă față impensabilului”, deoarece guvernul britanic a spus că este „absolut angajat să mențină deschise hospice-urile”. Viitorul (mai multor) spitale este în echilibru! Îngrijirea paliativă se dovedește a fi întotdeauna o parte esențială a asistenței medicale.

Asociația Europeană pentru Îngrijirea Paliativă (EAPC) recunoaște că toată expertiza și experiența în îngrijirea paliativă este binevenită pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă în această pandemie. Pe site-ul web al EAPC se precizează că „în timpuri fără precedent, EAPC știe că mulți dintre membrii, susținătorii și colegii noștri oferă îngrijiri în circumstanțe provocatoare.” Prin urmare, s-a deschis un website pentru a furniza informații și actualizări importante privind îngrijirea pentru persoanele cu COVID-19 (consultați https://www.eapcnet.eu/publications/coronavirus-and-the-palliative-care-response).

Peste tot în lume, site-urile de spitale asigură că siguranța pacienților lor este prioritatea, mai ales acum! O listă de spitale poate fi găsită pe internet, care pretind a fi cea mai bună unitate de tip hospice pentru tine sau persoana iubită, deoarece – în cazul Coronavirusului – poate fi o sarcină dificilă. O sarcină dificilă?

Îngrijirea paliativă nu este niciodată o sarcină ușoară și nici combaterea unei pandemii. Sperăm, după ce această pandemie se va încheia, că vor fi trase multe învățăminte despre prevenire, organizare și calitatea asistenței medicale la nivel mondial. Dar este posibil să repetăm deja o lecție, pe care factorii de decizie din domeniul asistenței medicale refuză să o învețe: îngrijirea paliativă ar trebui să fie o parte integrată a serviciilor de îngrijire a sănătății. Peste tot, întotdeauna!

Vezi PDF