Evaluarea și conduită terapeutică la pacienții vârstnici cu cancer colorectal

Roxana-Andreea Rahnea-Niță1,4, Asst. prof. Gabriela Rahnea-Niță2,4, Anda-Natalia Ciuhu3,4

1 “ Dr. Constantin Gorgos” Titan Psychiatric Hospital, Bucharest, Romania, 2University of Medicine and Pharmacy „Dr. Carol Davila”, Bucharest, Romania, Chronic Disease Hospital “Saint Luca”, Department of Oncology – Palliative Care, Bucharest, Romania3, Oncology 4

Rezumat

Introducere: Incidența multor cancere și a cancerului colorectal este mai mare la pacienții cu vârstă mai mare de 65 ani.  Tratamentul pacienților vârstnici cu cancer trebuie să se facă în funcție de evaluarea toleranței și de comorbidități.

Materiale și metodă: Am efectuat un studiu retrospectiv la pacienții admiși într-o perioadă de 9 luni în Spitalul de Boli Cronice “Sf. Luca”, Secția Oncologie – Îngrijiri Paliative. Am evaluat statusul de performanță ECOG, două simptome (respectiv durerea și starea generală), folosind scală ESAS și mediul de proveniență al pacienților, stadiul bolii și tratamentul efectuat (chimioterapie paliativă sau doar tratament paliativ).

Rezultate: Incidență pacienților cu cancer colorectal este mai mare la pacienții în vârstă de 65 ani și peste, comparativ cu pacienții cu vârstă mai mică de 65 ani (63,27%  pacienți vârstnici versus 36,73% pacienți sub 65 ani). Intensitatea durerii, la 51,62% din pacienții vârstnici, are un nivel moderat sau sever, iar starea generală, la 80,65 % din pacienții vârstnici are un nivel moderat sau sever. 12 pacienți vârstnici au beneficiat de chimioterapie paliativă, în timp ce 19 pacienți au beneficiat doar de tratament paliativ.

Discuții și concluzii: Creșterea supraviețuirii pacienților cu cancer este o consecință a progreselor înregistrate în domeniul oncologiei în ultima decadă, iar cancerul colorectal are caracteristicile unei boli cronice. Doar vârstă, nu trebuie să fie un factor care să influențeze strategia terapeutică a pacienților cu cancer. O strategie personalizată pentru pacienții vârstnici cu cancer colorectal este indicată, iar această trebuie să țină cont de comorbiditati, statusul de performanță, stilul de viață și preferințele individuale.

Cuvinte cheie: pacienți vârstnici, cancer colorectal, chimioterapie paliativă

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.