Importanța ghidajului ecografic în toracocenteză

Dr. Petru-Emil Muntean
Spitalul Județean de Urgență Argeș, Dispensarul de Pneumoftiziologie Pitești, România, Pneumologie

Primit: 1.12.2019 • Acceptat pentru publicare: 20.01.2020

Rezumat

Ecografia asigură puncţia pleurală „la vedere”, si poate fi efectuată în două modalităţi: prin marcaj ecoghidat sau prin ecoghidare directă. Există mai multe indicații pentru folosirea ecografiei pleurale, grupate în două categorii: scop diagnostic şi terapeutic. Ultrasonografia este substanțial mai bună decât examinarea fizică în selecția locului pentru puncţie. Ecografia trebuie utilizată în toate cazurile atunci când echipamentul adecvat este disponibil dar și experiența operatorului este pe măsură. Ecografia toracică este deosebit de utilă ca instrument de diagnosticare pentru pacientul critic, deoarece pot fi constatate informații diagnostice privind pneumotoraxul, consolidarea pulmonară, revărsatul pleural și edemul pulmonar. În plus, ultrasonografia pleurală a demonstrat o sensibilitate superioară comparativ cu radiografia toracică în detectarea prezenței lichidului pleural și a pneumotoraxului și în diferențierea lichidului pleural de consolidarea pulmonară. Ultrasunetele folosite la nivel toracic pot furniza informații clinice importante, valoarea acestora depinde de experiența operatorului pentru obținerea și interpretarea corectă a imaginii. O instruire completă și supravegheată este necesară pentru a asigura interpretarea corectă a rezultatelor sonografice.

Cuvinte cheie: toracocenteză, ecografie, tratament

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.