Îngrijirea paliativă timpurie poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților

Cercetătorii au dezvoltat un model de îngrijire paliativă pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirii pacienților cu fibroză chistică (FC) și pentru a reduce gravitatea simptomelor. Acest model își propune să integreze îngrijirile paliative cu terapiile standard în FC pentru a obține un efect pozitiv asupra calității vieții pe termen lung pentru acești pacienți.

Studiul The CF-CARES primary palliative care model: A CF-specific structured assessment of symptoms, distress, and coping subliniază încă o dată nevoia de a face din îngrijirea paliativă o parte integrată a asistenței medicale.

Această nevoie este confirmată într-un alt studiu recent referitor la pacienții cu boală Parkinson și afecțiuni conexe (PDRD). Într-un studiu randomizat (care a implicat aproape 400 de pacienți cu PDRD și îngrijitorii lor), o intervenție integrată de îngrijire paliativă pentru ambulatoriu efectuată de un neurolog, asistent social, capelan și asistent medical, cu implicarea selectivă a unui specialist în medicină paliativă, a dus la îmbunătățirea calității vieții, reducerea gravității simptomelor și a volumului de muncă despus de îngrijitor cu 12 luni în comparație cu îngrijirea standard. Aceste date susțin fezabilitatea și beneficiile îngrijirii paliative integrate la pacienții cu PDRD. (A se vedea: Palliative approach to Parkinson disease and parkinsonian disorders”, section on ‘Initiating palliative care).

Vezi PDF