Principiile chirurgicale ale confecţionării stomelor

Dr. Mihaela Leșe
Spitalul Judeţean Baia Mare, România, Chirurgie generală

Primit: 4.06.2020 • Acceptat pentru publicare: 25.06.2020

Rezumat

Stomele sunt unele dintre cele mai frecvente operaţii care salvează viaţa pacientului în urgenţă. Pe de altă parte, ele sunt şi intervenţiile chirurgicale cu cel mai mare impact psihologic asupra pacientului, cu atât mai mare cu cât pot fi însoţite de complicaţii, iar pacienţii nu au un cadru de monitorizare adecvat. Am strâns în cele de mai jos câteva principii care trebuie respectate în confecţionarea stomelor, asfel încât rezultatele imediate şi tardive să fie cât mai bune, indiferent de tipul de stomă. De multe ori, acest tip de operaţie urmează să fie făcut la pacienţi cu cancere în stadii avansate, iar modelul de îngrijiri paliative prin care pacientul este în permanenţă în atenţia echipei de profesionişti, pare cel mai eficient. Informaţiile de mai jos vin în sprijinul acestor echipe, dar şi în sprijinul specialităţilor chirurgicale care au în portofoliul profesional stomele. 

Cuvinte cheie: stomă, monitorizare pe parcursul vieţii, traheostomie, gastrostomie, jejunostomie, ileostomie, colostomie, urostomie

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.