Evaluarea geriatrică complexă – metodă de diagnostic și intervenții în cancerul pulmonar la un pacient vârstnic – prezentare de caz

Șef lucr. univ dr. Sorina Maria Aurelian1,2, As. univ. dr. Ruxandra Mihalache1,2, As. univ. dr. Andreea Zamfirescu1,2, Conf. univ. dr. Ana Capisizu1,2
1Universitatea de Medicină si Farmacie “Carol Davila”, Clinica de Geriatrie și gerontologie, Sp. Sf Luca București, București, România, 2Geriatrie și gerontologie

Rezumat

Vârsta reprezintă factor de risc în incidența cancerului. Cancerul de plămâni este un cancer foarte agresiv care se întâlnește la persoanele cu vârste de 65-74 de ani, cu evoluție care diferă de la un pacient la altul.
Se prezinta cazul unui pacient de 81 ani, fumător, cu factori de risc cardiovasculari multiplii se internează pentru alterarea stării generale, cu scădere ponderală importantă, dureri toracice anterioare de intensitate medie și dispnee de repaus de aproximativ 1 lună, decondiționare fizică și funcțională.
Evaluarea complexă geriatrică este momentul cheie în diagnosticarea unei patologii oncologice. Interdisciplinaritatea dintre oncologie și geriatrie este un domeniu nou care a dus la formarea specialiștilor onco-geriatri. Managementul pacientului vârstnic cu cancer avansat trebuie susținut prin îngrijire la domiciliu în echipă, cu vizite regulate, frecvențe pentru tratament simptomatic paliativ și susținere psihologică. Suportul suplimentar din partea familiei este necesar în fiecare caz.

Cuvinte cheie: cancer pulmonar, vârstnici, evaluarea complexă geriatric, onco-geriatrie

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.