Îngrijirea paliativă: o componentă vitală a îngrijirii COVID-19

În timpul pandemiei, îngrijirile paliative s-au dovedit a fi o parte esențială a răspunsului sistemului nostru de sănătate. Furnizorii de îngrijiri paliative au permis persoanelor bolnave și fragile să se adăpostească în condiții de siguranță la domiciliu și au intervenit pentru a sprijini pacienții cu COVID-19-pozitivi și clinicienii în IC-uri.
Prea des, pacienții și furnizorii echivalează îngrijirea paliativă cu hospice, luând-o în considerare numai atunci când cineva are o boală terminală și nu există nicio speranță pentru un tratament curativ. Dar serviciile paliative pot fi utilizate într-o varietate de moduri, inclusiv pentru a ajuta pacienții să înțeleagă stările lor, să sorteze opțiunile de tratament și să găsească ameliorarea durerii și a altor simptome dureroase. În timp ce programele spitalicești sunt cel mai frecvent bine stabilite și implementate în îngrijirea de bază, programele de îngrijire paliativă comunitare – adică cele din afara spitalelor – oferă asistență pacienților care fac față afecțiunilor medicale grave și adesea progresive și servesc ca o completare a îngrijirilor primare și de specialitate.
În timpul pandemiei, rolul îngrijirilor paliative a crescut. Experiențele și lecțiile învățate în timpul acestei crize ar trebui să fie luate în considerare de factorii de decizie politică și practicieni „ceea ce ar fi nevoie pentru a susține și a răspândi programe de îngrijire paliativă de care să beneficieze cât mai mulți oameni”.
Sursa: http://features.commonwealthfund.org/palliative-care

Vezi PDF