Vaticanul despre eutanasie și îngrijiri paliative

Pe 22 septembrie 2020, Congregația pentru Doctrina Credinței Vaticanului a publicat un nou document privind îngrijirea la sfârșitul vieții pentru bolnavii terminali. Documentul include punctul de vedere al Vaticanului despre eutanasie, sinucidere asistată (considerate „rău intrinsec” și „o crimă împotriva vieții umane”) și îngrijiri paliative.
Doctrina este că viața trebuie apărată de la concepție până la moartea naturală. Se insistă asupra faptului că pacienții cu boli cronice, inclusiv cei aflați în stări vegetative, trebuie să primească îngrijiri „obișnuite”, cum ar fi hidratarea și nutriția. În document se afirmă că, dacă o boală este incurabilă, aceasta nu înseamnă că îngrijirea ar trebui încheiată. Eutanasierea și avortul demonstrează „throwaway culture” de astăzi, în care bolnavii, persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități sunt considerate nedemne de viață.
Vaticanul recunoaște funcția centrelor hospice și a îngrijirilor palliative, de exemplu, folosirea sedării profunde pentru a reduce durerea, dar acestea nu trebuie niciodată utilizate cu intenția de a grăbi moartea.
Sursa: https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2020-09/samaritanus-bonus-summary-cdf-doctrine-faith-euthanasia-suicide.html

Vezi PDF