Adoptarea și închiderea programelor de îngrijire paliativă în spitalele din Statele Unite ale Americii (SUA)

În Statele Unite, procentul de spitale de peste 50 de paturi cu programe de îngrijire paliativă a crescut substanțial de la 7% din spitale în 2001 la 72% în 2017. Dar, în același timp, în alte spitale astfel de programe au fost închise. Adoptarea și închiderea programelor de îngrijiri paliative a fost studiată în SUA în perioada 2009-2017.

Astfel au fost investigate toate spitalele non-federale cu profil medical și chirurgical general,boli neoplazice, cardiovasculare și obstetrică-ginecologie, de toate dimensiunile, care au funcționat atât în 2009, cât și în 2017.

Până în 2017, 35% din spitalele fără servicii de îngrijiri paliative în 2009 adoptaseră și ajustaseră programe de îngrijire paliativă, iar 15% dintre spitalele cu astfel programe, le închiseseră. În modele multivariabile, spitalele din zonele metropolitane, spitalele non-profit și spitalele publice (în comparație cu spitalele cu scop lucrativ), și cele cu aprobare de pregătire pentru rezidențiat de către Consiliul de acreditare pentru învățământul medical, au fost mult mai probabil să adopte și semnificativ mai puțin probabil să închidă programe de îngrijire paliativă în perioada de studiu.

Acest studiu concluzionează că îngrijirile paliative nu sunt adoptate și ajustate în mod echitabil și nici nu sunt susținute de spitalele din USA. Intervenții la nivel federal și de stat sunt recomandate pentru a se asigura că îngrijirea de înaltă calitate este disponibilă pentru cei mai bolnavi pacienți ai națiunii.     

A se vedea: Rogers MM et al Factors Associated with the Adoption and Closure of Hospital Palliative Care Programs in the United States. Journal of Palliative Medicine. https://doi.org/10.1089/jpm.2020.0282

Vezi PDF