Îngrijirea paliativă, o abordare necesară pentru tratamentul cu succes al pacientului cu tuberculoză

Dr. Petru-Emil Muntean

Spitalul Județean de Urgență Argeș, Dispensarul de Pneumoftiziologie Pitești, România, Pneumologie

Primit: 14.11.2020 • Acceptat: 15.12.2020

Rezumat

Tuberculoza este una dintre primele zece cauze de deces la nivelul global, iar anual în România peste 1000 de persoane mor de tuberculoză. Mii de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea făcând parte din rândul populației tinere. Actualmente, România are cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană. O provocarea majoră în controlul tuberculozei la nivel național, o reprezintă subfinanțarea Programului National de Control al Tuberculozei, fapt care a dus la dificultăți în: asigurarea unui diagnostic rapid și complet; tratamentul corect și de calitate; asigurarea aderenței la tratamentul specific. Formele de tuberculoză rezistentă la medicamente s-au dezvoltat ca urmare a slabei aderențe la tratamentul antituberculos specific și ca atare necesită un tratament mai îndelungat (1-3 ani) iar bolnavii au șanse mai mari de eșec sau abandon terapeutic. Îngrijirea paliativă a pacienților cu tuberculoză este o formă relativ nouă de îngrijire specifică.

Cuvinte cheie: tuberculoză, tratament, paliativ

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.