Ce se poate spune despre calitatea îngrijirilor paliative și a asistenței medicale în Europa?

Prof. univ. dr. Wim J.A. van den Heuvel, Președinte al consiliului editorial al PALIAŢIA

Îngrijirea paliativă funcționează, dar de ce este folosită atât de rar? Această întrebare a fost pusă recent de Morrison și Jacobson (1). Pentru că este cea mai dificilă profesie din domeniul sănătății și, prin urmare, necesită cei mai calificați profesioniști din domeniul sănătății? După cum susțin articolele din acest număr al PALIAŢIA, într-adevăr este nevoie de expertiză. Expertiză în comunicare, gestionarea durerii, când să se intervină sau nu, și – dacă să se intervină – cum anume (ce cocktail cu opioide, ce tehnică chirurgicală etc.) și cum este finanțat. Sau ar putea fi faptul că îngrijirile paliative reflectă calitatea generală a îngrijirii într-o țară?

Dacă cineva dorește să evalueze calitatea îngrijirii unei țări – ceea ce ar putea fi important de făcut atunci când apare o pandemie precum Covid-19 – la ce să ne uităm? Speranța de viață, îmbătrânirea sănătoasă, numărul de medici/asistente medicale/spitale? Sau banii cheltuiți pentru îngrijirea sănătății ca procente % din produsul intern brut? Cercetările arată că suma cheltuită pentru funcționarea unui sistem de sănătate nu este legată de speranța de viață sau de îmbătrânirea sănătoasă (2,3).

O altă modalitate de a evalua calitatea îngrijirii într-o țară ar putea fi examinarea îngrijirilor paliative din țara respectivă. În acest caz, prima întrebare ar putea fi: „câți profesioniști din domeniul sănătății sunt specializați în îngrijiri paliative (în concordanță cu standardele internaționale)?” urmată de întrebarea „îngrijirea paliativă este o parte integrată a sistemului de sănătate (organizațional și financiar)?”

Recomandările OMS și ale Consiliului Europei din ultimul deceniu indică faptul că disponibilitatea și calitatea îngrijirilor paliative sunt încă discutabile (dacă există), chiar și în Europa. Deci, poate exista o problemă cu calitatea asistenței medicale, inclusiv a îngrijirilor paliative.

Poate că cel mai bun mod de a aprecia calitatea îngrijirii este să privim înapoi în istoria medicinei, așa cum a făcut S.B. Nuland (2). Analiza sa arată că semnificația esențială a ceea ce înseamnă îngrijire se pierde în timp și acest lucru se aplică și profesioniștilor și organizațiilor din domeniul sănătății. Da, avem eroii noștri în medicină și îngrijire: Vesalius, Pare, Harvey, Laennec, Semmelweis, Virchow, Nightingale. Dar cel mai impresionant este Hipocrate. De ce? Citiți Jurământul lui Hipocrate; versiunea completă (nu abrevierea) și răspundeți la întrebările „asta fac profesioniștii din domeniul sănătății în zilele noastre?” și „este ceea ce facilitează organizațiile medicală?” Răspunsurile îi pot stimula pe toți să contribuie la realizarea unei calități mai bune în domeniul sănătății.

Bibliografie/References

  1. Morrison RS, Jacobson M. Palliative care works, so why is it rarely used? Follow the money. Available from: https://www.statnews.com/2021/03/23/palliative-care-works-so-why-is-it-rarely-used-follow-the-money/. [Accessed 1th April 2021].
  2. Heuvel WJA van den, Olaroiu M. How Important Are Health Care Expenditures for Life Expectancy? A Comparative, European Analysis. Available from: DOI:https://doi.org/10.1016/j.jamda.2016.11.027.
  3. Heuvel WJA van den, Olaroiu M. Determinants of Healthy Ageing in European countries. Gerontology and Geriatric Medicine 2019;4. Available from: DOI: 10.19080/OAJGGM.2019.04.555649
  4. Nuland SB. Doctors. The biography of medicine. A.A. Knopf Inc.:1988.

Vezi PDF