Managementul durerii severe la pacienții cu cancer – analiză a literaturii de specialitate 2017- 2020

Dr. Pântea Rebecca
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, România, Cardiologie
Primit: 16.03.2021 • Acceptat pentru publicare: 6.04.2021

Rezumat

Obiectiv: Scopul lucrării a fost să revizuiască literatura de specialitate pentru a înțelege modul științific de utilizare a opioidelor puternice pentru managementul durerii severe de fond şi incidente la pacienții cu cancer.

Material şi metodă: O revizuire sistematică de literatură; s-au inclus în studiu 42 de articole publicate în perioada 2017-2020.

Rezultate: Morfina (per os: po), Fentanylul (transdermal) și Oxicodona (po) au fost primele trei opioide administrate cel mai frecvent. În cazul durerii severe de fond s-a folosit preponderent administrarea orală a opioidelor, iar pentru durerea incidentă calea orală dar şi transdermală. Efectele secundare ale opioidelor sunt tulburările respiratorii datorită apnee și riscul de infecții, acesta crescând cu 2% pentru fiecare 10 mg de Morfină orală. În cazul cancerului organelor abdomino-pelvine, principalul factor declanşator al durerii a fost ingestia  de alimente, iar în cazul cancerului pulmonar ingestia de alimente, mişcarea şi tusea. Combinațiile agonist+antagonist, Oxicodonă-Naloxonă și Morfină-Naloxonă prezintă un efect analgezic bun și scad riscul de efecte adverse și de toxicitate prin adăugarea antagonistului. Eficienţa Metadonei este similară cu a Fentanylului, iar Morfina şi Oxicodona administrate oral au efect antialgic similar cu a Fentanylului şi Buprenorfinei administrate transdermal. Motivele principale de rotaţie a opioidelor au fost: analgezia ineficientă, efectele adverse și disfagia. Metadona poate fi utilizată cu succes în cazul durerii refractare la Oxicodonă. S-au constatat două moduri noi de conversie la schimbarea opioidelor.

Concluzie: Tratamentul durerii severe la pacienții cu neoplazii rămâne încă o provocare pentru sistemul medical. Opioidele de treaptă a III-a, în special Morfina, Fentanylul și Oxicodona reprezintă metodă farmaceutică de elecție pentru combaterea durerii la acești pacienți.

Cuvinte cheie: îngrijire paliativă, opioide, durere, cancer

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.