Tumori presupus maligne fără biopsie – probleme de evaluare și de tratament

Șef de lucr. univ. dr. Ioana Soare1,4, Dr. Petru-Emil Muntean2,5, Șef de lucr. univ. dr. Roxana Mirică3,4
1Facultatea de Medicină, Universitatea Titu Maiorescu, București, România, 2Spitalul Județean de Urgență Argeș, România, 3Universitatea Carol Davila, București, România, 4Expertiză medicală, 5Penumologie
Primit: 3.04.2021 • Acceptat: 15.04.2021

Rezumat

Persoanele cu tumori cu aspect malign, care refuză biopsia sau la care chirurgul nu ajunge la țesutul tumoral, precum și cazurile depășite, considerate „în afara resurselor terapeutice chirurgicale și oncologice”, nu pot fi declarate în Registrul Național de evidență a bolnavilor de cancer. Există și cazuri când biopsia evidențiază inflamație sau componente normale.  Acești pacienți nu pot fi tratați de către oncolog, din cauza indicațiilor restrictive ale asigurătorilor (case de asigurări de sănătate) sau din cauza riscului de acuzații de malpraxis. Pacienții nu vor primi drepturi de asigurări sociale (concediu medical, pensie de invaliditate) la fel ca pacienții oncologici, ci doar ca un pacient cu boală obișnuită. Pacienții pot primi tratament paliativ, pot fi internați în secțiile de oncologie. Pe certificatul de deces se menționează „Tumoră”. Propunem efectuarea unui protocol de diagnostic și tratament, separat pentru acest grup de pacienți.

Cuvinte cheie: tumoră, cancer, biopsie, paliație, expertiză medicală, malpraxis

* * * * * * * * You need to subscribe in order to have access to full texts! If you already subscribed, please login here.

* * * * * * * * Trebuie să vă abonaţi pentru a avea acces la întregul conţinut! Dacă sunteţi deja abonat, trebuie să vă autentificaţi aici.