Despre PALIAŢIA

Despre revista PALIAŢIA – Revista de Îngrijiri Paliative

PALIAŢIA este o revistă on-line, înfiinţată în anul 2008, cu apariţie trimestrială (în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie), care publică subiecte din domeniul îngrijirilor paliative. Revista foloseşte procedura de peer-review pentru evaluarea manuscriselor şi este interesată în publicarea de materiale-articole-studii de cercetare, despre îngrijirile paliative, provenite din Europa Centrală şi de Est.

Redactor şef şi co-fondator este Marinela van den Heuvel-Olăroiu, medic (geriatrie-gerontologie, medicina de familie) şi doctor în ştiinţe medicale.

Revista este supervizată de un comitet editorial internaţional.

La realizarea revistei PALIAŢIA s-a beneficiat de sprijinul fundaţiei olandeze SOAZ/RACE care prin training, cercetare şi consultanţă stimulează inovaţiile şi implementarea lor în sănătate.

Tratat de îngrijiri paliative la domiciliu

Progresul tehnologiei medicale și al metodelor de diagnostic și tratament au prelungit și îmbunătățit considerabil viață pacienților cu afecțiuni cronice și nevindecabile. Boli cu sfârșit fatal precum cancerul au devenit cronice iar tratamentul și îngrijirea medicală se acordă din ce în ce mai mult în condiții de ambulator.

Tratat de îngrijiri paliative la domiciliuÎn România cei mai mulți pacienți preferă să-și găsească sfârșitul acasă, conform studiilor în proporție de 90%, comparativ cu țările din vestul Europei unde procentul deceselor la domiciliu variază între 10 și 26%. Ca o consecință îngrijirile paliative (=îngrijiri acordate pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ) au devenit parte integrantă a asistenței medicale primare, a îngrijirilor la domiciliu precum și al tratamentelor recomandate de specialiștii din spitale și policlinici.

În acest context se înscrie apariția acestui prim tratat de îngrijiri paliative la domiciliu. Autorii, medici de diferite specialități, cu experiență și cu competență în acest domeniu și-au folosit pregătirea și expertiza pentru a realiza o carte, tipărită și sub formă de e-book, ușor de folosit în practica de zi cu zi.

La început sunt prezentate definiția și contextul îngrijirilor palitiave împreună cu un model de organizare a îngrijirilor paliative în cadrul echipei multidisciplinare.

Cea mai mare atenție este acordată managementului celor mai frecvente simptome și sindroame constatate la bolnavii incurabili: durerea, grețurile și vărsăturile, anxietatea, constipația, deshidratarea, pruritul, tusea și bronhoreea, incontinența, insomnia s.a.

Sunt apoi trecute în revistă urgentele medicale în paliatie, cum ar fi convulsiile, hemoragiile, sângerările masive, retenția de urină și fecale, infiltratele compresive, deteriorarea bruscă a stării generale, s.a.

Pentru practician și personalul de îngrijire la domiciliu sunt prezentate câteva tehnici simple de îngrijire (leziunile de decubit, îngrijirea fistulelor, stomei și al ulcerelor din afecțiunile maligne, dezodorizarea, echipamentul necesar îngrijirii la domiciliu, etc.) și cele mai frecvente manevre terapeutice ce se pot executa cu dotare minima pentru a alina suferința și a îmbunătăți starea generală, cum ar fi alimentația enterală, parenterala și prin sondă, puncțiile evacuatorii, drenajul postural, compresia externă, cateterizarea, administrarea medicamentelor cu seringa automată, etc.

Fiecare subiect este prezentat într-o formă algoritmică (de exemplu pentru simptome și sindroame: semnificație și incidență, cauze, planul terapeutic, tratament, complicații) cu accent pe aspectele relevante atât  pentru medic cât și pentru personalul de îngrijire, ușor de citit și de aplicat în practică.

Nu au fost uitate managementul aspectelor pshio-sociale , particularitățile îngrijirilor paliative la copil, aspecte medicale , etice și juridice legate de sfârșitul vieții și de deces, formalitățile legate de deces, precum și considerații asupra morții în perspectivă religiei creștine în cultură și tradițiile românești.

Tratatul este o carte completă care oferă informații bine structurate și fezabile pentru practica de zi cu zi. Ea se adresează medicilor de toate specialitățile din spitale și din ambulatoriu dar și personalului de îngrijire la domiciliu, paramedicilor, confruntați cu îngrijirea pacienților cu boli cronice și în stadii terminale. Cartea mai oferă și suficiente informații celor care îşi propun să organizeze servicii de îngrijiri paliative precum și profesioniștilor din sănătate care doresc să se pregătească în acordarea lor și își propun să urmeze cursuri de educație medicală continuă sau pentru obținerea competenței în paliație.

Pentru achiziţionare mergeţi aici.