Trimiteți un manuscris

În aceste pagini puteţi găsi informaţii referitoare la modalităţile de trimitere a articolelor către redacţie, rubricile în care trebuie să se încadreze acestea, regulamentul de prelucrare redacţională a manuscriselor protocolul de peer-review şi scrisorile standardizate.

Pentru a putea trimite un manuscris trebuie să va înregistrați ca membru aici.

Publicatii noi
„Alături până în ultima clipă”

Recenzie ghid pentru aparținătorii persoanelor grav bolnave „Alături până în ultima clipă”. Idee și concept: Dachverband Hospiz Österreich.
Traducere și adaptare în limba română: Traducerea: Fehér Gobesz Anikó;
Lector științific: Conf. Univ. Dr. Dégi László Csaba;
Corectură: Lect. Univ. Dr. Faludi Cristina;
Adaptare: Mălina Dumitrescu; DTP: Marius Bârlădeanu; Cu sprijinul Hannelore Lascu

Raluca-Ioana Farcaș, psiholog, Societatea Română de Cancer

În calitate de inițiator al demersului de traducere și adaptare în limba română a acestui ghid unic, Conf. Univ. Dr. Dégi László Csaba a fost motivat și determinat de propria experiență de viață. Adolescent fiind, a trăit drama pierderii tatălui, și astfel și-a conștientizat propria neputință și limită în fața durerii și a pierderii părintelui drag. Această rană sufletească profundă – cauzată de ireversibilitatea situației și absența unui îndrumător real, cu informații și cunoștințe necesare și de ajutor pentru a fi aproape părintelui drag în ultimele clipe – a constituit temelia și fundamentul ghidului de față.

Importanța utilizării în limba nativă a acestui ghid, care și-a dovedit utilitatea în Austria pentru îngrijitorii și familiile persoanelor grav bolnave, este susținută de informații, explicații, sfaturi practice, cunoștințe medicale și de îngrijire. Acestea sunt furnizate de personal cu experiență vasta în îngrijirile paliative, scopul fiind asigurarea calității vieții și descoperirea celei mai eficiente modalități de vindecare a suferinței umane, în toate formele sale.

“Alături până în ultima clipă” este un ghid util, practic, important și de actualitate, care reprezintă o resursă inestimabilă pentru toți aparținătorii și profesioniștii care lucrează cu persoane grav bolnave. Acest instrument, utilizează un limbaj simplu și accesibil, transformându-l într-o „cârjă invizibilă” contemporană în situațiile ce implică trăiri intense.

Segmentul aparținătorilor persoanelor grav bolnave, este unul deloc neglijabil din punct de vedere cantitativ și cu toate acestea, nevoile acestei nișe sunt adesea supraevaluate sau în totalitate neglijate.

A avea grijă de o persoană grav bolnavă reprezintă o mare provocare și presupune un efort deosebit. Acest lucru implică distres emoțional, atenție, timp, înțelegere, griji și multe responsabilități suprasolicitante. Mai mult de atât, presupune o perpetuă luptă cu boala, cu tine însuți, cu propriile neputințe și limite. Înseamnă să vrei să cunoști mai mult, să poți mai mult, să ai controlul și să renaști din propria cenușă, găsind forțele necesare ca, atunci când te simți înfrânt și neputincios și gata să abandonezi lupta, să ai puterea și curajul să o iei de la început.

Abordarea aspectelor multifațetate ale îngrijirii unei persoane grav bolnave precum: acceptarea necondiționată a particularităților bolnavului, necesitatea acordării ajutorului propriei persoane pentru a fi util celui grav bolnav, recunoașterea semnelor apropierii morții și gestionarea momentului dificil, informații despre alimentație, hidratare, modificări fiziologice, dificultăți de respirație, stări febrile, suport spiritual, gestionare situații de criză și urgențe, sprijin acordat în demențe, stări de comă, survenirea decesului, trăirea suferinței și raportarea copilului la caracterul definitiv al morții, reliefează valoarea și indispensabilitatea ghidului de față, care oferă informații bogate în detalii, ilustrând modul în care sarcina complexă a aparținătorului poate fi sprijinită în procesul de asistare al grav bolnavului.

Moartea este un subiect obișnuit, dar totuși atât de sensibil, greu de înțeles și de abordat, deși face parte din noi, din fiecare. În general, oamenii se tem de ceea ce nu pot înțelege, iar acest ghid are rolul de a facilita comprehensiunea faptului că, „moartea fizică ne va distruge, dar ideea morții ne poate salva, mai ales cand avem la îndemână un ajutor sigur” (Dégi, 2016).

Recomand și încurajez cu tărie, lărgirea accesului la acest ghid de self-help, care poate fi descarcat gratuit de pe website-ul: http://www.psychooncology.ro/resources/ – unic, ușor de parcurs și practic, care schimbă percepții și ne face să gândim altfel perspectiva practică, atât de necesară celor care îngrijesc persoane apropiate, grav bolnave, aflate la sfârșitul vieții.

Ghidul complet poate fi descărcat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *